Bromelia

Bromelia | van oorsprong tot verzorging

 De Bromelia is bij onze groothandel verkrijgbaar in diverse soorten, maten, kleuren en vormen. Wij gingen op zoek naar de oorsprong van dit leuke plantje, de meest bekende soorten en geven je tips over de verzorging ervan.

Oorsprong van de Bromelia

De Bromelia is naar schatting al 65 miljoen jaar oud en stamt dus uit de oertijd. Van oorsprong zijn de voorouders van de Bromelia, net als het Andes gebergte waar hij vandaan komt, ontstaan in het Krijt in de Tertiaire periode. Er zijn fossielen van de Bromelia gevonden die geschat worden op een leeftijd van zo’n 30 miljoen jaar oud. Het opvallende hiervan is dat de Bromelia nu, in al die jaren tijd, nog steeds lijkt op het fossiel wat gevonden is. De vorm, structuur en het formaat komt erg veel overeen met onze huidige Bromelia’s. We kunnen de Bromelia dan ook met recht een echte oerplant noemen!

De Bromelia valt onder de plantenfamilie van de Bromeliaceae die nu vooral in het tropisch regenwoud van Midden- en Zuid-Amerika te vinden is. Ook vroeger was de Bromelia, net als nu, al erg populair. De oude Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikte de Bromelia voor diverse doeleinden. Alle delen van de Bromelia hadden wel een functie. Onder andere voor voedsel, vezels en ceremonies werden alle delen van de Bromelia gebruikt.

Naar verluid is de Bromelia pas in de 18e eeuw door Belgische handelsreizigers meegenomen naar Europa. Hierdoor kunnen wij vandaag de dag genieten van deze mooie kleurrijke planten. Bromelia’s komen in het wild in zo’n 2800 soorten voor en door kwekers zijn hier ruim 280 nieuwe soorten aan toegevoegd!

In de natuur groeit de Bromelia op de grond (terrestrisch) of op bomen en in de lucht (Epifytisch). Het mooie aan de Bromelia is dat ze geen voedingsstoffen wegtrekken uit bijvoorbeeld de boom waarop ze groeien.  Ze voeden zich met vocht uit de lucht dankzij hun wortels en bladeren. Ze zijn daarom ook makkelijk in onderhoud maar daarover straks meer.

Wat wij vaak de bloem van de Bromelia noemen is in feite het gekleurde schutblad van de plant. De werkelijke bloem van de Bromelia is heel klein en bevindt zich in de kelk van de plant. De schutbladeren zorgen voor de opvang van water en bescherming van de bloem.

Bromelia soorten

Hoe het uiterlijk kan verschillen zien we bij de diverse soorten hieronder. Variërend van een mooie kleurrijke plant tot een wirwar van groene sliertjes of een siervrucht die pontificaal boven de rest van de plant uit stijgt. Welke je ook kiest, je haalt met deze oerplant een stukje historie in huis bij de aanschaf van een Bromelia!

Binnen de Bromeliaceae familie er zijn zoals gezegd in de natuur alleen al ruim 2800 soorten maar dit betekend echter niet dat deze in Europa ook allemaal verkrijgbaar zijn. Toch hebben we, dankzij de inspanning van kwekers en veredelaars, binnen de Bromeliaceae, heel wat Bromelia soorten jaarrond beschikbaar. De meest bekende soorten zijn:

  • Guzmania
  • Vriesea
  • Tillandsia
  • Tillandsia usneoides
  • Aechmea
  • Ananas
  • Billbergia
  • Neoregelia
  • Cryptyantus
  • Nidularium

Bij Roobos.nl vindt u diverse soorten Bromelia’s. Of u nou op zoek bent naar Bromelia mixtrays, mono trays, Bromelia’s in glas, in een trendy compo arrangement of met bijvoorbeeld in een leuke bijpassende pot, er is voldoende aanbod in onze webshop! https://webshop.roobos.nl/

De verzorging van de Bromelia

Met goed advies kan uw klant lang genieten van zijn of haar Bromelia. Om een Bromelia een goede verzorging te kunnen geven is gelukkig niet veel nodig. In de natuur groeit de Bromelia op de grond, op een boomstronk of hangend aan een tak in de lucht. Hij leeft van het vocht in de lucht en de regen. Dankzij de trechtervormige schutbladeren vangt de Bromelia regenwater op om van te leven. Ook van vocht uit de grond wat verdampt maakt de Bromelia gebruik om te leven. De wortels van de meeste Bromelia soorten hebben dus geen water opzuigende functie maar geven de plant houvast aan de ondergrond waarop hij groeit. Met uitzondering van Bromelia’s zonder trechtervorm (kelk) zoals bijvoorbeeld de Ananas en de Aechmea.  

Bromelia soorten met kelk

Als we kijken naar de verzorging bij ons thuis kunnen we dit het beste doen door ze 1x tot 2x per maand wat water te geven in de kelk van de plant. Staat er nog water in de kelk? Laat dit er dan eerst uitlopen. Het beste geef je de Bromelia regenwater te drinken en ook houden ze ervan om regelmatig besproeid te worden. Dit sproeien voorkomt bruine punten aan het schutblad door een te lage luchtvochtigheid. Heb je even geen regenwater tot je beschikking? Gebruik dan kalk vrij water door het eerst te koken en daarna af te laten koelen.

Bromelia soorten zonder kelk

Bromelia soorten zonder kelk geef je wel water door de aarde te bevochtigen. Let er daarbij wel op dat de Bromelia niet met de wortels in het water staat want dan zullen deze gaan rotten. Licht vochtig houden is dus voldoende! Af en toe een klein beetje vocht is hierbij beter dan teveel water per keer.

Daglicht

In het wild krijgt de Bromelia voldoende daglicht maar vindt hij ook beschutting tegen de warme  middagzon dankzij de vele bomen om zich heen. Zet de Bromelia dus op een lichte plek in huis zonder dat ze in de volle middag zon komen te staan. Staan ze teveel in de zon dan zal de plant dit kenbaar maken door het geven van bruine vlekjes op het blad. De Ananas kan wel beter tegen zonlicht.

Zelf kweken

Bij een goede verzorging zal de Bromelia ongeveer 3 tot 6 maanden in bloei staan. Heeft uw klant groene vingers en is er interesse om zelf te kweken? Ook dat kan met het juiste advies!

Een Bromelia zal maar éénmalig bloeien en daarna zal de plant afsterven. Wil je daarna de plant een nieuw leven geven? Ga dan aan de slag met de stekjes die eruit komen. Tijdens de bloei van 3 tot 6 maanden zullen er kleine zijtakken (stekjes) gaan groeien. Als de plant is uitgegroeid knip je de bloem eruit en wacht je tot de stekjes ongeveer 10cm groot zijn. Daarna snij je met een goed schoon en scherp mesje de stekjes van de moederplant af en zet ze met wortel en al in een nieuwe pot. Gebruik hiervoor 2 delen potgrond en 1 deel zand als basis met in de eerste maand een beetje plantenvoeding erin.  Na ongeveer 1 jaar zal de plant klaar zijn om tot bloei te komen. Maar hoe werkt dat? In de natuur vangt de Bromelia met zijn kelk vallende blaadjes van bomen, vogelpoep en vallende bessen op. Door het verrotten hiervan komt het stofje Ethyleen vrij waardoor de Bromelia tot bloei kan komen. Hoe kunnen we dit thuis het makkelijkste voor elkaar krijgen?

Om dit na te kunnen bootsen kun je een kwart stukje appel in de kelk leggen en de plant met appel en al afdekken met een plastic zak. Na 3 weken kun je de zak en restanten van de appel weer verwijderen en zal de Bromelia tot bloei komen. Nu kun je weer 3 tot 6 maanden genieten van jouw eigen gekweekte Bromelia’s!

Voor klanten die dit allemaal teveel gedoe vinden; deze leuke veelzijdige plant is bij onze groothandel natuurlijk ook jaarrond verkrijgbaar!

Roobos

Tot zover de Bromelia. Wil je meer weten over de Bromelia of beste kwaliteit bloemen en planten in het algemeen? Of ben je op zoek naar de beste groothandel voor bloemen en planten? We zijn MPS-gecertificeerd  en hebben wij het Qflor kwaliteitsmerk  in onze selectie, zodat u kunt vertrouwen op de hoogste kwaliteit. Altijd 100% dagvers en met de keuze uit 15.000 producten. Heeft u vragen of wilt u zich inschrijven als nieuwe klant? Bel ons op telefoonnummer +31 174 725 380, stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of registreer nu.

Related Articles